Monday, September 8, 2014

គុណព្រះស្រូវអ្នកស្រុកស្រែ - The Most Important Food of Humankind

      ប្រទេសខ្មែរជាប្រទេសកសិកម្ម ហើយប្រជាជនប្រមាណ៧០%ជាកសិករ ដែលដំាស្រូវ ជារបបប្រចំាជីវិត ហើយរូបខ្ញុំក៍ជាកូនអ្នកស្រែម្នាក់ មានលោកឪពុកអ្នកម្តាយជា កសិករ។​ ពិតណាស់ ការធ្វើស្រែវា សែនពិបាកណាស់ នូវពេលដែលអាចប្រមួលផលបាន ហើយវាមានជំហានច្រើនក្នុងការដំាស្រូវ ចំពោះនៅស្រុកខ្ញុំ ប្រជាពលរដ្ឋ ត្រូវផ្តល់ជីធម្មជាតិ មានអាច៍លាមកសត្វ សំរាម និង ផេះ​ទៅដាក់ក្នុងស្រែមុខរដូវវស្សាមកដល់ ពេលធ្លាក់ភ្លៀងប្រជាកសិករ ចាប់ផ្តើមដាស់ដីស្រែមួយ​ ពីរ ឬ បីដង ដើម្បីអោយងាប់ស្មៅ និង​ ដើម្បីអោយដីនិងជីធម្មជាតិល្បាយចូលគ្នា ដែលធ្វើអោយដីមានសំណើម និង សារធាតុចិញ្ចឹមដល់ដើមស្រូវ។​ បន្ទប់មកដាក់ត្រំាស្រូវក្នុងទឹករយះពេលបីទៅបួនថ្ងែ ហើយស្រង់ចេញដាក់ហាលថ្ងែបន្តិច រួចយកទៅសាបបន្ទប់ពីភ្ជួររាស់ដីថ្នាលអោយល្បាយម៉ដ្ឋដើម្បីអោយដើមសំណាបដុះស្មើនិងងាយស្រួល
ដកចេញដើម្បីយកទៅស្ទួង។ បើសិនសាបរួចថ្មីៗហើយមានភ្លៀងធ្លាក់យ៉ាងខ្លំាងនោះ វាជាផលលំបាកនូវពេលដែលដកសំណាបដែលគ្រប់អាយុ៣០ថ្ងែ ដោយសាតែគល់សំណាបកប់ជ្រុលទៅក្នុងដី។ អាយុ១៥ថ្ងែរបស់សំណាប អាចផ្តល់ជីលាមកសត្វឬជីគីមី ដើម្បីធ្វើអោយដើមសំណាបរឹង ហើយឆាប់លាស់ស្លឹកពេលស្ទូង។ពេលស្ទួងរូចត្រូវមើលថែស្រូវយ៉ាងខ្ចប់ខ្ចួនពីសត្វល្អិត ទឹក ស្មៅ និង ផ្តល់ជីបន្ងែម។​ បើធម្មជាតិអំណោយផល មានភ្លៀងធ្លាក់គ្រប់គ្រាន់ នោះប្រជាកសិករពិតជាសប្បាយចិត្ត ហើយអស់រយះពេល៩០ថ្ងែ ទើបអាចប្រមួលផលបាន។​ នូវពេលស្រូវអាចក្លាយជាអង្ករនិងបាយហួបគឺប្រើកំលំាងយ៉ាងច្រើនដំណាក់កាល ធ្វើការយ៉ាងហត់នឿយក្នុងកំដ្តៅព្រះសុរិយា ភ្លៀង ខ្យល់ ភាពរំាងស្ងួត ទឹកជំនន់ ការដឹកជញ្ជួន ការហាលស្រូវ កិន និង​ រក្សាទុក ទីបំផុត ចំអិនជាដុំបាយ ដើម្បីចិញ្ចឹមក្រពះ។ នេះហើយជាជិវិតអ្នកស្រែ ពិតជាមហាលំបាក ណាស់ គួរសរសេើរពួកគាត់ដែលអាចចិញ្ចឹមអ្នកដែលអត់ចេះដំាស្រូវ ស្រូវជាព្រះគុណសំរាប់ជិវីតមនុស្ស និង សត្វ ហើយគេក៍នំាគ្នាធ្វើបុណ្យព្រះគុណស្រូវ។

      Cambodia is South-East Asia and IT is the 10th member of ASEAN; Cambodia is a mixed economy. Parts of the region now called Cambodia were inhabited during the first and second millennia BCE by a Neolithic culture that may have migrated from southeastern China to the Indochinese Peninsula. From 2000 BCE Cambodians started to domesticate animals and started growing rice . By 600 BCE, Cambodians were making iron tools. By the 1st century CE the inhabitants had developed relatively stable and organized societies. The most advanced groups lived along the coast and in the lower Mekong valley and delta regions where they cultivated rice and kept domesticated animals. They worked metals, including iron and bronze, and possessed navigational skills. Therefore, the rice is most important food of humankind and it can keep for years for food, the rice can be made cake, noodle, and dessert. All in all, the rice is as a role of feeding both people and animal in all the times.

No comments:

Post a Comment